Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ 2010 – 2011

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 10 π.μ. –1 μ.μ., ημερίδα με θέμα: «Τι, πώς και γιατί αξιολογώ στο νηπιαγωγείο. Πρακτικές εφαρμογές οργάνωσης των ατομικών φακέλων εξέλιξης των νηπίων (portfolio)», με εισηγήτριες την κα Παραμυθιώτου Μαρκέλλα, Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής 48ης Περιφέρειας Ν. Κυκλάδων και την κα Σαλαγιάννη Μαρία Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής 29ης Περιφέρειας Ν. Βοιωτίας, στο Αμφιθέατρο του Ι.Ι.Ε.Κ. ΣΒΙΕ, Πλατεία Ελευθερίας (Κουμουνδούρου) 7, Αθήνα, 6ος όροφος (ΗΣΑΠ, στάση Θησείο).

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 10 π.μ. – 3 μ.μ. ημερίδα με τίτλο: «Συνεχίζοντας τις προσπάθειες της Ελένης Παλαιολόγου για μια αυθεντική επιμόρφωση των νηπιαγωγών», στο Αμφιθέατρο της Σχολής Μωραΐτη (Αγίου Δημητρίου & Παπαναστασίου, Παλαιό Ψυχικό, Λεωφ. 603 από Ακαδημίας, Στάση Μωραΐτη).

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Βιώνοντας την απώλεια
Βασιλική Ρήγα, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και Μαρία Σφέτκου, Σύμβουλος ψυχικής υγείας, παιδαγωγός και επιμορφώτρια ενηλίκων.

Να ακούσουμε τα μικρά παιδιά: μια εναλλακτική μορφή επιμόρφωσης
Νατάσα Παπαπροκοπίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ΤΕΙ Αθήνας.

Η συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη των νηπιαγωγών: διερεύνηση της ευρωπαϊκής της διάστασης σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα
Ευστρατία Σοφού, Νηπιαγωγός, Διδάκτωρ Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου της Γρανάδας (Ισπανία).

Μαθαίνω από το συνάδελφο μου: Καλά παραδείγματα και προοπτικές των επιμορφωτικών δικτύων εκπαιδευτικών
Γιώργος Μπαγάκης, Κική Δεμερτζή, Θανάσης Σταμάτης, Σταυρούλα Καίσαρη, Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010, 19 Ιανουαρίου 2011 και 9 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 6 μ.μ. – 9 μ.μ. (τρεις τρίωρες συναντήσεις) εργαστήρι με τίτλο «Ήρθα για να μείνω», ένταξη μικρών παιδιών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε Παιδικούς Σταθμούς και Νηπιαγωγεία» με εισηγήτρια την κα Αθηνά Καμμένου, Λέκτορα Ειδικής Αγωγής Παν/μιου Γενεύης, Συνεργάτης στο τμήμα Προσχολικής Αγωγής ΤΕΙ Αθήνας, Συνεργάτης ΕΑΔΑΠ, στα γραφεία της ΕΑΔΑΠ (Εταιρεία για την Ανάπτυξη και τη Δημιουργική Απασχόληση των Παιδιών), Διογένους Λαερτίου 13, κάθετη στην Αχαρνών, κοντά στον Άγιο Παντελεήμονα (στάση Μετρό Αττική, έξοδος Αδμήτου: διασχίζετε την Αδμήτου και συνεχίζετε στην Πάροδο Περγάμου, στρίβετε στον τέταρτο δρόμο αριστερά στην Μιχαήλ Βόδα και το πρώτο στενό δεξιά είναι η Διογένους Λαερτίου).

Στόχοι: Στο τέλος του σεμιναρίου ο/η παιδαγωγός- νηπιαγωγός θα μπορεί:
• να ανιχνεύσει πιθανές δυσλειτουργίες στην γενική ανάπτυξη του μικρού παιδιού,
• να καταρτίσει εξατομικευμένο παιδαγωγικό πρόγραμμα με βάση τις ανάγκες του συγκεκριμένου παιδιού, των γονιών του και του ΠΣ/Νηπιαγωγείου με στόχο την ένταξή του στην ομάδα των παιδιών,
• να προτείνει/οδηγεί/συνοδεύει τους γονείς στην ανεύρεση λύσεων σε παιδαγωγικά/ εκπαιδευτικά θέματα που αφορούν στο παιδί.

Αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 10 π.μ. – 1 μ.μ., ημερίδα με θέμα «Η Τέχνη στην προσχολική αγωγή: Συμπεράσματα από την εφαρμογή του Προγράμματος "ΜΕΛΙΝΑ - Εκπαίδευση & Πολιτισμός" στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με εισηγητή τον κ. Νίκο Παΐζη, Επιστημονικό Σύμβουλο ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ, Συντονιστή Προγράμματος "ΜΕΛΙΝΑ", στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, Ν. Ιωνία, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ, στάση Ν. Ιωνία).

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 10 π.μ. – 1. μ.μ. ημερίδα με θέμα: α) «Ο ρόλος του διαδικτύου στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού προσχολικής και πρώτης παιδικής ηλικίας, κίνδυνοι στο διαδίκτυο, μέτρα προστασίας από τους γονείς» με εισηγητή τον κ. Γιώργο Κορμά, Ιατρό, Επιστημονικό Συνεργάτη Μονάδας Εφηβικής Υγείας Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Π&Α Κυριακού, Εκπρόσωπο Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και β) «SafeLine: Η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο» με εισηγητές τον κ. Νικόλαο Φρυδά, Πρόεδρο Safenet και την κα. Μελτίνη Χριστοδουλάκη - Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Εκπρόσωποι της Δράσης Safeline του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50 (Μετρό, στάση Πανεπιστήμιο).

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 10 π.μ. – 2 μ.μ. ημερίδα με τίτλο «Η Επικοινωνία στο Νηπιαγωγείο», στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, Ν. Ιωνία, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ, στάση Ν. Ιωνία).

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Επικοινωνία και διαπροσωπικές σχέσεις στο Νηπιαγωγείο
Μαρία Μαλικιώση- Λοΐζου, Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πανεπιστημίου Αθηνών

Παιδιά με ικανότητες επικοινωνίας και συναισθηματικής νοημοσύνης. Θετικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς δράσης της προσχολικής αγωγής.
Άννυ Μπενέτου, Ψυχολόγος

Εφαρμογές των δεξιοτήτων συμβουλευτικής και επικοινωνίας στην καθημερινή επαφή με τα παιδιά στην τάξη.
Λία Τσερμίδου, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής

Διδάσκοντας τα παιδιά να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά μεταξύ τους.
Αγγελική Σουρλαντζή, Εκπαιδευτικός

Εκπαίδευση στην επικοινωνία για γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας.
Φωτεινή Λοΐζου, Ψυχολόγος

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011 και ώρα 10 π.μ. – 1 μ.μ. ημερίδα με θέμα: «Ηγεσία και Νηπιαγωγείο» με εισηγήτρια την κα Έφη Κατσικονούρη, Νηπιαγωγό, τ. Δικηγόρο Αθηνών, υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, Ν. Ιωνία, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ, στάση Ν. Ιωνία).

Σάββατο 2 Απριλίου 2011, ημερίδα με θέμα: «Από το χαρτί στην οθόνη. Τι αλλάζει στη σχέση του παιδιού με το βιβλίο», σε συνεργασία με τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα - ΙΒΒΥ). Ο χώρος διεξαγωγής, η ακριβής ώρα και οι εισηγητές της εκδήλωσης θα ανακοινωθούν από την ιστοσελίδα της Ο.Μ.Ε.Ρ. www.omep.gr, (παράρτημα Αθηνών – Εκδηλώσεις) μέχρι τις αρχές Μαρτίου.