Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Εκδηλώσεις Ιανουαρίου - Ιουνίου 2010

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 9.30π.μ. - 2.30μ.μ ημερίδα με θέμα: «Μαθηματικά για το νηπιαγωγείο, με νόημα και εφαρμογές στην καθημερινή ζωή» με κύρια εισηγήτρια την κα Καπέλου Κατερίνα, Δρ. Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σχολική Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης της 2ης Περιφέρειας Νομαρχίας Αθήνας. Θα ακολουθήσουν τρεις παρουσιάσεις εφαρμογών στην παιδαγωγική πράξη στο νηπιαγωγείο με τίτλους: α) «Οργανωμένες δραστηριότητες, που βοηθούν στην κατανόηση των μαθηματικών εννοιών, στο χώρο του Νηπιαγωγείου», από την κα Πατσή Μαρία, Νηπιαγωγό, β) «Μαθηματικά μέσα από την Εικαστική Τέχνη» από την κα Στασινοπούλου Αναστασία, Νηπιαγωγό και γ) «Μαθηματικά με χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eTwinning», από την κα Φουρνάρη Μαίρη, Νηπιαγωγό. Τέλος, θα πραγματοποιηθούν βιωματικά εργαστήρια μικρής διάρκειας με τα εξής θέματα: α) Εκπαιδευτικοί σχεδιασμοί δραστηριοτήτων μαθηματικών και β) Αναζητώντας «τα μαθηματικά» σε δραστηριότητες άλλων γνωστικών αντικειμένων. Η ημερίδα θα διεξαχθεί στο Κέντρο προσχολικής εκπαίδευσης «Λίλιαν Λύκου», Φιλοκτήτου 4 Βύρωνας, τηλ. , (Λεωφ.227 Άνω Πετράλωνα-Αγ.Αρτέμιος: στάση τέρμα Εμπεδοκλέους, κατηφορίζετε και το 3ο στενό δεξιά είναι η Φιλοκτήτου. Το λεωφορείο περνάει από Σταδίου και από Αθηνάς μεταξύ Λυκούργου και πλ. Ομονοίας, Μετρό Ομόνοια. Λεωφ.209 Μεταμόρφωση-Σύνταγμα: στάση Αρύββου, μετά την εκκλησία Προφ. Ηλίας στο Παγκράτι. Προχωράτε ευθεία πάνω την Αρύββου, στο 4ο στενό στρίβετε δεξιά στην Αγ. Παρασκευής, μετά στον 2ο δρόμο αριστερά Νεοπτολέμου και στο αμέσως επόμενο στενό δεξιά βρίσκετε τη Φιλοκτήτου. Στάση Μετρό Αγ. Ιωάννης και από εκεί τρόλλεϋ 4 Άνω Κυψέλη-Αγ.Αρτέμιος, στάση Αρύββου στη Φιλολάου).

Σάββατο 30 & Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 10π.μ. - 1μ.μ., εργαστήρι με θέμα «Η μουσική στα παραμύθια. Πώς να αντλήσετε τη μουσική μέσα από τα παραμύθια», με εμψυχωτή τον κο Γιάννη Ψαριώτη, μουσικοπαιδαγωγό, που τα τελευταία 10 χρόνια συνεργάζεται με αφηγητές παραμυθιών και ντύνει τα παρα- μύθια με τη μουσική του. Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Ε.Α.Δ.Α.Π. (Εταιρεία για την Ανάπτυξη και τη Δημιουργική Απασχόληση των Παιδιών) Διογένους Λαερτίου 13, κάθετη στην Αχαρνών, κοντά στον Άγιο Παντελεήμονα (στάση Μετρό Αττική, έξοδος Αδμήτου: διασχίζετε την Αδμήτου και συνεχίζετε στην Πάροδο Περγάμου, στρίβετε στον τέταρτο δρόμο αριστερά στην Μιχαήλ Βόδα και το πρώτο στενό δεξιά είναι η Διογένους Λαερτίου). Το εργαστήριο αφορά 25 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους άνετα ρούχα καθώς και διάφορα μουσικά όργανα και οποιοδήποτε αντικείμενο θεωρούν ότι μπορεί να λειτουργήσει ως μουσικό όργανο. Κόστος συμμετοχής για τα μέλη 15 € και για τα μη μέλη 25 €. Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνείτε ως 28/1/2010 με την κα Μανίτσα Έφη στο 210-9586541, ώρες 5 μ.μ.-8 μ.μ.

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 10 π.μ. - 4 μ.μ. το παράρτημα της Ο.Μ.Ε.Ρ. στην Αθήνα σε συνεργασία με τις εκδόσεις «ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ» οργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Χρώματα που ενώνουν: Ο πλούτος της διαφορετικότητας στην προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία». Η ημερίδα περιλαμβάνει: εισηγήσεις, συζήτηση, βιωματικά εργαστήρια. Θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της Σχολής Μωραΐτη (Αγίου Δημητρίου & Παπαναστασίου, Παλαιό Ψυχικό, Λεωφ. 603 από Ακαδημίας, Στάση Μωραΐτη).

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ: 10 π.μ. - 12.30 μ.μ.

Διαπολιτισμικές δράσεις στη σχολική τάξη. Σχόλια και Προβληματισμοί
Κώστας Μάγος, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το "εγώ" συναντάει τον "άλλον " στην τάξη
Φυλλιώ Νικολούδη, Σχ. Σύμβουλος Π.Ε. 1ης Σχ. Περιφέρειας Αθηνών.

Η εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας

Λίλα Πατρόκλου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων.

Διαφορετικοί τρόποι μάθησης ή μαθησιακές δυσκολίες; Ζητήματα έγκαιρης
ανίχνευσης των μαθησιακών δυσκολιών

Φωτεινή Πολυχρόνη, Λέκτορας Μαθησιακών Δυσκολιών, Τομέας Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διαπολιτισμικότητα και μουσείο με έμφαση στο λαϊκό πολιτισμό, υλικό και άυλο
Κ. Κύρδη, εκπαιδευτικός, υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων στην Α΄ Διεύθυνση Π.Ε. Αθηνών.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ : 12.30 μ.μ. - 1 μ.μ.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ: 1 μ.μ. - 3.30 μ.μ.

Ο άλλος μέσα από τους ρόλους (παιχνίδι ρόλων)
Φυλλιώ Νικολούδη.

«Ο ποντικός και η θυγατέρα του»: Εικαστική προσέγγιση της ετερότητας μέσα από ένα
παραμύθι

Πέτρος Μπάτσιαρης, Δάσκαλος-Ζωγράφος, Κώστας Μάγος.

Η εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας μέσα από τα ελληνικά
παραδοσιακά παιχνίδια

Λίλα Πατρόκλου - Νατάσα Ψαριανού, παιδαγωγός με ειδίκευση στο παιχνίδι.

Η μουσική ως μέσο συνύπαρξης
Παναγιώτης Τσιρίδης, μουσικοπαιδαγωγός.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ, ΚΛΕΙΣΙΜΟ: 3.30 μ.μ. - 4 μ.μ.

Η ημερίδα είναι αφιερωμένη στη μνήμη της πρώην προέδρου του παραρτήματος Αθήνας της Ο.Μ.Ε.Ρ. και αγαπημένης φίλης, Ελένης Παλαιολόγου, που είχε και την αρχική ιδέα για την υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010 και ώρα 10 π.μ. - 1 μ.μ. εκδήλωση με τίτλο: «Το αίτημα για μια ενιαία μη σχολειοποιημένη προσχολική αγωγή που θα διαπαιδαγωγεί και θα διαμορφώνει ελεύθερες προσωπικότητες. Μια αναφορά στο όραμα της Ειρήνης», με εισηγήτρια την κα Μένη Τσίγκρα, Νηπιαγωγό, με αφορμή τον ένα χρόνο απουσίας της Ειρήνης Σιόντη, Νηπιαγωγού και πρώην προέδρου της Ελληνικής Επιτροπής της Ο.Μ.Ε.Ρ. Παρέμβαση θα κάνει η κα Παγώνα Μερίκου, Νηπιαγωγός, φίλη και συνεργάτης της Ειρήνης Σιόντη και θα ακολουθήσει συζήτηση. Χώρος διεξαγωγής: η αίθουσα της Βιβλιοθήκης του 92ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, Εκαταίου 80, Νέος Κόσμος (Μετρό Αγ Ιωάννης. Το σχολικό συγκρότημα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Α. Φραντζή & Ηλία Ηλιού, στον παράδρομο της Ηλία Ηλιού και η Εκαταίου είναι ο κάθετος πεζόδρομος).

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010 και ώρα 10 π.μ. - 1 μ.μ., ημερίδα με θέμα «Ένταξη: Τι έγινε... τι γίνεται και τι θα έπρεπε να γίνει», με εισηγήτρια την κα Αθηνά Καμμένου, Λέκτορα Ειδικής Αγωγής Παν/μίου Γενεύης, Συνεργάτης στο τμήμα Προσχολικής Αγωγής ΤΕΙ Αθήνας, Συνεργάτης ΕΑΔΑΠ, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, Ν. Ιωνία, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ, στάση Ν. Ιωνία).

Σάββατο 24 Απριλίου 2010 και ώρα 10 π.μ. - 1.30 μ.μ. ημερίδα με θέμα: «Δημιουργώντας ταινία κινουμένων σχεδίων με παιδιά νηπιαγωγείου. Από τη θεωρία στην πράξη και από την πράξη στην ανάδυση νέων παιδαγωγικών υποθέσεων και προβληματισμών», με εισηγητές την κα Κούλα Πανάγου και την κα Παναγιώτα Βάρου, Νηπιαγωγούς και τον κύριο Νίκο Ρεπούλιο, Animator, στην αίθουσα εκδηλώσεων των 76ου και 138ου Δημ. Σχολείων Αθηνών, Κυκλώπων 6 και Θεσσαλονίκης, απέναντι από το σταθμό του Ηλεκτρικού (στάση Πετράλωνα).