Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ 2015-16

Αγαπητά μας μέλη, το Δ.Σ. της Ο.Μ.Ε.Ρ. Αθήνας σας εύχεται καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.
Η Γενική Συνέλευση των μελών του Παραρτήματος της Ο.Μ.Ε.Ρ. Αθήνας, καθώς και οι εκλογές, θα γίνουν στις 5 Δεκεμβρίου 2015, στο 94ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Λαγουμιτζή 55,  Νέος Κόσμος, τηλ. 210-9015595, στάση μετρό ή τραμ Νέος Κόσμος), ώρα 9.30 πμ – 3μμ. Η παρουσία σας είναι απαραίτητη για την καλή και αποδοτική λειτουργία της Ο.Μ.Ε.Ρ. Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με το καταστατικό της Ο.Μ.Ε.Ρ. Ελλάδας, μπορούν να ψηφίσουν όλα τα τακτοποιημένα οικονομικώς μέλη για το 2015.
Οι υποψηφιότητες για τη Διοικούσα Επιτροπή κατατίθενται με α) έγγραφη αίτηση υποψηφιότητας και β) σύντομο βιογραφικό σημείωμα (έως 250 λέξεις) προς την ηλεκτρονική διεύθυνση: omepgr@gmail.com. Στο θέμα του e-mail, οι υποψήφιες/οι πρέπει να σημειώσουν «Κατάθεση υποψηφιότητας για Διοικούσα Επιτροπή» και να ζητήσουν ηλεκτρονική απάντηση επιβεβαίωσης της λήψης του.
Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης υποψηφιότητας ορίστηκε η 27η Νοεμβρίου 2015.
Οι υποψηφιότητες για το Διοικητικό Συμβούλιο του Παραρτήματος της Αθήνας κατατίθενται στην Πρόεδρο του Παραρτήματος κα Έφη Μανίτσα με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση omepathens@gmail.com, ή τηλεφωνικά στο 210-9586541, ώρες 6 – 8μμ.
Για τη διευκόλυνση της διενέργειας των εκλογών, παρακαλούνται τα μέλη που ενδιαφέρονται, να στείλουν τις υποψηφιότητες για το παράρτημα μέχρι 27 Νοεμβρίου 2015.
Επίσης, να σας ενημερώσουμε πως υποψήφιος του ενός ψηφοδελτίου δεν αποκλείεται από το άλλο.
Επιπλέον, να σας υπενθυμίσουμε το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο της O.M.E.P. Ελλάδας – Δ.Π.Θ. με θέμα «Εκπαιδεύοντας Πολίτες για ένα Αειφόρο Μέλλον. Ο Ρόλος της Προσχολικής και Πρώτης Σχολικής Εκπαίδευσης», που θα πραγματοποιηθεί στις 16 – 18 Οκτωβρίου 2015, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Αλεξανδρούπολη). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου: http://omep2015.gr/
Συνεχίζοντας με συνέπεια και υπευθυνότητα την προσπάθεια για ενημέρωση και επιμόρφωση των μελών, οργανώσαμε ημερίδες, σεμινάρια και εργαστήρια, με σκοπό την παροχή ποιοτικής αγωγής και εκπαίδευσης σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.
Συγκεκριμένα, για τους επόμενους μήνες προγραμματίσαμε τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 10 πμ – 1 μμ, ημερίδα με θέμα «Σχέσεις εκπαιδευτικών – παιδιών - γονέων: Σχέσεις με όρια», με εισηγήτρια την κα Μαρία Μαλικιώση-Λοΐζου, Ομότιμη Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, ΤΕΑΠΗ, ΕΚΠΑ, στο Δημαρχείο Ταύρου (Πειραιώς & Επταλόφου, Ταύρος: Από Ομόνοια – Οδό Αθηνάς, Λεωφορείο 049, στάση Σφαγεία).

Τριήμερο βιωματικό σεμινάριο εκπαίδευσης στο πρόγραμμα «Βήματα για τη ζωή» Νηπιαγωγείου με επιμορφώτριες την κα Νάντια Κουρμούση, Νηπιαγωγό, PhD, MSc, Υπ. Αγωγής Υγείας Π.Ε. Αν. Αττικής, Συγγραφέα του προγράµµατος Ατοµικών και Κοινωνικών ∆εξιοτήτων για το Νηπιαγωγείο "Βήµατα για τη ζωή" και την κα Μαρία Σαλαγιάννη, Σχολική Σύµβουλο Προσχολικής Αγωγής 55ης Περιφέρειας, Υπ. Διδ. Παν/μίου Ιωαννίνων, Επιµορφώτρια του προγράµµατος "Βήµατα για τη ζωή"
 την Παρασκευή 6/11/2015 ώρα 17.00 – 20.30, Σάββατο 7/11/15 και Κυριακή 8/11/15 ώρα 9.30 – 15.30, στο 94ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Λαγουμιτζή 55,  Νέος Κόσμος, τηλ. 210-9015595, στάση μετρό ή τραμ Νέος Κόσμος).
Πρόγραμμα
1η Ημέρα
Σύντομη Εισήγηση – Παρουσίαση του Προγράμματος
Συζήτηση
 Γνωριμία
 Βασικά Θέματα για το Διάστημα προσαρμογής και για τη διαμόρφωση θετικού κλίματος στην τάξη από την αρχή της σχολικής χρονιάς
·             Εύρεση θέσης στον Κύκλο και στα τραπεζάκια φαγητού: Παιχνίδια Ρόλων και συζήτηση για σύνδεση με την εκπαιδευτική πράξη
·             Συγκέντρωση προσοχής: Παιχνίδια Ρόλων και συζήτηση για σύνδεση με την εκπαιδευτική πράξη
·             Θέσπιση και τήρηση Κανόνων: Παιχνίδια Ρόλων και συζήτηση για σύνδεση με την εκπαιδευτική πράξη
2η Ημέρα
Ενίσχυση Αυτοεκτίμησης: Βοηθός, Φιλοφρονήσεις
Ενίσχυση δεξιοτήτων φιλίας και ένταξης σε παρέες: Παιχνίδια Ρόλων και συζήτηση για σύνδεση με την εκπαιδευτική πράξη
Διαχείριση Συναισθημάτων:
·             Εισαγωγή – Συζήτηση για τα συναισθήματα - Βήματα σχεδιασμού διδασκαλιών Συναισθηματικής Αγωγής
·             Παιχνίδια ρόλων: μαθαίνω να διαχειρίζομαι τα ε «δύσκολα» συναισθήματά μου (θυμός, φόβος, ζήλια, αδικία) – Ανάλυση - Συμπεράσματα – Σύνδεση με  την εκπαιδευτική πράξη
3η Ημέρα
Ανάπτυξη Ενσυναίσθησης  και αναγνώριση δικών μας συναισθημάτων- Ενεργητική ακρόαση
·             Παιχνίδια ρόλων
·             Ανάλυση - Συμπεράσματα – Σύνδεση με  την εκπαιδευτική πράξη
Εκτίμηση Καταστάσεων και Επίλυση Προβλημάτων– Δεξιότητες Επικοινωνίας
·             Παιχνίδια ρόλων: μαθαίνω να αναγνωρίζω και να λύνω τα προβλήματά μου- Ανάλυση- Συμπεράσματα – Σύνδεση με 
την εκπαιδευτική πράξη
Καλλιέργεια Ικανότητας Άρνησης 
·             Παιχνίδια ρόλων: μαθαίνω να λέω ΟΧΙ, μαθαίνω να στηρίζω τον εαυτό μου –  Ανάλυση- Συμπεράσματα – Σύνδεση με  την εκπαιδευτική πράξη
Αντιμετώπιση του πειράγματος – Αποφυγή Θυματοποίησης
·             Παιχνίδια ρόλων: μαθαίνω να αντιμετωπίζω το πείραγμα, μαθαίνω να στηρίζω τον εαυτό μου –  Ανάλυση- Συμπεράσματα – Σύνδεση με  την εκπαιδευτική πράξη.
Τα βιβλία με τα Προγράμματα «Βήματα για τη ζωή» για το Νηπιαγωγείο (Κουρμούση Ν., 2013, εκδόσεις Σοκόλη-Κουλεδάκη) και «Βήματα για τη ζωή» για τις Α΄, Β΄ και Γ΄ Δημοτικού (Κουρμούση Ν., 2014, εκδόσεις Σοκόλη) έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίξουν τον εκπαιδευτικό Προσχολικής ηλικίας και Δημοτικής Εκπαίδευσης στη διδασκαλία δεξιοτήτων Ατομικών, όπως Αναγνώριση και Διαχείριση Συναισθημάτων, Ενσυναίσθηση, Υπευθυνότητα, Εκτίμηση Καταστάσεων και Επίλυση Προβλημάτων, αλλά και Κοινωνικών, όπως Συνεργασία, Δόμηση και Διατήρηση Φιλίας, Άρνηση και Διαπραγμάτευση και Πρόληψη και Αντιμετώπιση Συγκρούσεων. Αυτές οι δεξιότητες ονομάζονται από τον Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) Δεξιότητες Ζωής (LifeSkills) και ορίζονται ως η βάση στην εκπαίδευση (1993). Η βιωματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στοχεύει στη βαθύτερη κατανόηση της φιλοσοφίας και οπτικής του Προγράμματος από τον εκπαιδευτικό και στην αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων στην τάξη. Τα συγγραφικά δικαιώματα (έσοδα συγγραφέα από πωλήσεις) του Προγράμματος έχουν εκχωρηθεί στη UNICEF.

Τιμή συμμετοχής 10 € για μέλη OMEP και 15 € για μη μέλη. Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι 45 άτομα. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Για την ένταξή σας σε ομάδα, απαιτείται δήλωση συμμετοχής με αποστολή mail στη διεύθυνση omepathens@gmail.com από 19 Οκτωβρίου – 30 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια θα λάβετε mail με αναλυτικές οδηγίες για την εγγραφή σας.

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 10 πμ – 2 μμ, βιωματικό σεμινάριο και εργαστήρια με θέμα «Από άλλον πλανήτη...» με εισηγητές τον κ. Κώστα Αμοιρόπουλο, Νηπιαγωγό ΑΠΘ, Διδάκτορα Παιδαγωγικής Σχολής του Birmingham City University στο Drama in Education, MA στο Drama in Education, University of Central England, BA στο drama Theatre and Performance Studies, Roehampton University, την κα Αιμιλία Φάκου, Νηπιαγωγό ΤΕΑΠΗ, Διδάκτορα Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αθηνών, την κα Βάσω Ζαρκινού, Νηπιαγωγό ΑΠΘ, την κα Ιουλία Πύρρου, Ιστορικό-Αρχαιολογικό (ΕΚΠΑ), Ηθοποιό (Ανώτατη Σχολή Δρ. Τέχνης "ΑΡΧΗ"), ΜΑ στο Drama in Education (Trinity College, Dublin) και την κα Μαρία Πασπάλη, Νηπιαγωγό ΑΠΘ, Διδασκαλείο Νηπιαγωγών Αθήνας, στο 94ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Λαγουμιτζή 55,  Νέος Κόσμος, τηλ. 210-9015595, στάση μετρό ή τραμ Νέος Κόσμος).
Θα παρουσιαστούν βασικές αρχές για την χρήση της τέχνης του δράματος στο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου.  Στα εργαστήρια θα παρουσιαστεί σε πρακτική/βιωματική μορφή ένα μάθημα βασισμένο στο εκπαιδευτικό δράμα.

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου  2016 και ώρα 10 πμ – 1 μμ, ημερίδα για τα μαθηματικά με θέμα «Κανονικότητες και αριθμητικές δραστηριότητες» με εισηγήτριες την κα Μαριάννα Τζεκάκη, Καθηγήτρια Α.Π.Θ. και την κα Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Νηπιαγωγό,Υποψήφια Διδάκτορα του Τ.Ε.Π.Α.Ε. του Α.Π.Θ. στο Λεόντειο Νέας Σμύρνης Θεμιστοκλή Σοφούλη 2, Ν. Σμύρνη, (Λεωφ. 106 Αγ. Βαρβάρα-Στ. Συγγρού-Φιξ: στάση Λεόντειος).
Πρόγραμμα
Στόχος του σεμιναρίου είναι η παρουσίαση προτάσεων για τη διδασκαλία των κανονικοτήτων και των αριθμών στην προσχολική ηλικία , αλλά κυρίως η άσκηση στην εφαρμογή τους. Για το λόγο αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει κάποια γενική παρουσίαση και εργαστήρια με συζητήσεις
1η παρουσίαση: Συνοπτική παρουσίαση των στόχων της διδασκαλίας των αριθμών για την προσχολική ηλικία, με το σημασία, το περιεχόμενο, τα δεδομένα και την οργάνωση, τον τρόπο εφαρμογής όπως και παραδείγματα από δραστηριότητες, τρόπους διαχείρισης και σχετικό υλικό.
2η παρουσίαση: Συνοπτική παρουσίαση των στόχων της διδασκαλίας των κανονικοτήτων για την προσχολική ηλικία, με το σημασία, το περιεχόμενο, τα δεδομένα και την οργάνωση, τον τρόπο εφαρμογής όπως και παραδείγματα από δραστηριότητες, τρόπους διαχείρισης και σχετικό υλικό.
3η παρουσίαση: Σημασία της διαδικασίας γενίκευσης στην προσχολική ηλικία
Εργαστήριο στη διάρκεια του οποίου δίνονται θέματα από αριθμούς και κανονικότητες σε ομάδες εκπαιδευτικών και οι συμμετέχουσες προτείνουν δραστηριότητες και μορφές προσέγγισης  και ακολουθεί συζήτηση.

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 10 πμ – 1 μμ, ημερίδα με τίτλο: «Η ενεργητική ακρόαση και η προσέγγιση του Μωσαϊκού στο Νηπιαγωγείο», με εισηγήτρια την κα Ευστρατία Σοφού, Διδάκτορα Επιστημών Αγωγής, Εισηγήτρια Προσχολικής Εκπαίδευσης, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, Ν. Ιωνία, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ, στάση Ν. Ιωνία).
Η ενεργητική ακρόαση των παιδιών είναι μια διαδικασία η οποία δεν περιορίζεται στη λεκτική επικοινωνία, αλλά είναι ανοιχτή στους πολυάριθμους δημιουργικούς τρόπους που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να εκφράσουν τις απόψεις τους και τις εμπειρίες τους. Αποτελεί μια διαδικασία-κλειδί της προσέγγισης του Μωσαϊκού και τη διαμόρφωση ενός δημοκρατικού περιβάλλοντος στο οποίο παρέχεται ο χρόνος και ο χώρος για να εκφράσουν τα παιδιά τα ενδιαφέροντα, τις ανησυχίες, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τους με οποιοδήποτε τρόπο επιθυμούν και στο οποίο τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων για ζητήματα που τα αφορούν. Στόχος της εισήγησης είναι να προσδιοριστεί η έννοια της ενεργητικής ακρόασης των παιδιών προσχολικής ηλικίας, να υπογραμμιστεί η σημασία της για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς και να περιγραφούν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να ακουστεί η «φωνή» των παιδιών στο νηπιαγωγείο μέσα από παραδείγματα δραστηριοτήτων που έχουν αναπτυχθεί σε ελληνικά νηπιαγωγεία.

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 και ώρα 10 πμ – 1 μμ, εργαστήριο με θέμα «Πρακτικές Οδηγίες για Δημιουργία Ιστοσελίδας στο Σχολείο», με εισηγήτρια την κα Κωνσταντίνα Φραγκή, Νηπιαγωγό, MSc Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση στο 94ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Λαγουμιτζή 55,  Νέος Κόσμος, τηλ. 210-9015595, στάση μετρό ή τραμ Νέος Κόσμος).
Τιμή συμμετοχής 5 € για μέλη OMEP και 10 € για μη μέλη. Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι 30 άτομα. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Aπαιτείται δήλωση συμμετοχής με αποστολή mail στη διεύθυνση omepathens@gmail.com από 15 Φεβρουαρίου – 26 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια θα λάβετε mail με αναλυτικές οδηγίες για την εγγραφή σας.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 και ώρα 9 πμ – 2 μμ, σεμινάριο με θέμα «Πώς η εκπαίδευση στα Μουσεία μπορεί να είναι αποτελεσματική για παιδιά προσχολικής ηλικίας;» με εισηγήτρια την κα Ζαμπέλ Μουρατιάν, Εκπαιδευτικό, Μουσειολόγο, στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο της Αθήνας (Κυδαθηναίων 14, Πλάκα).
Μέρος πρώτο 9.00πμ -11.00πμ
Γνωριμία
Βασικές αρχές της εκπαίδευσης στα μουσεία
 Μέρος δεύτερο  11.30 πμ-13.00μμ
Πρακτική άσκηση στο μουσείο- εργασία σε ομάδες
13.00μμ-14.00μμ
Αξιολόγηση

Σάββατο 16 Απριλίου 2016 και ώρα 10 πμ – 2 μμ, βιωματικά σεμινάρια με θέμα «ERIC CARLE: Ένας μεγάλος δημιουργός για μικρά παιδιά», σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, στο  70ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας (Καλλισπέρη 1, πίσω από το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, Μετρό στάση, Ακρόπολη).

Η παρακολούθηση των ημερίδων και εργαστηρίων είναι ελεύθερη, αν δεν αναγράφεται κόστος συμμετοχής. Σε όσες ημερίδες έχουν ελεύθερη συμμετοχή βεβαιώσεις παρακολούθησης χορηγούνται μόνο στα μέλη του παραρτήματος της Ο.Μ.Ε.Ρ. Αθήνας.
Πιθανές αλλαγές στις προγραμματισμένες ημερίδες θα αναρτούνται στην ιστοσελίδα του παραρτήματος, http://omepathens.blogspot.com

Η ενεργός συμμετοχή σας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία των εκδηλώσεων και την υλοποίηση των βασικών επιδιώξεων και στόχων της O.M.E.P.
.