Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ - ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΜΕΡ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στo πλαίσιο της συνεργασίας της Ελληνικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Προσχολικής Αγωγής- ΟΜΕΡ με τις αντίστοιχες επιτροπές άλλων χωρών πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι συναντήσεις - συνεργασίες τριανταμελούς ομάδας ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών από την Πολωνία με τον Περιφερειακό Αντιπρόεδρο Ευρώπης της ΟΜΕΡ, τη Διοικούσα Επιτροπή της ΟΜΕΡ Ελλάδος,  τα Διοικητικά Συμβούλια των παραρτημάτων Αθήνας και Πάτρας, καθώς και με Έλληνες Νηπιαγωγούς σε Νηπιαγωγεία της Πάτρας και της Αθήνας.
Την αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών από την Πολωνία υποδέχθηκαν στην Πάτρα στις 20/04/2015, ο Περιφερειακός Αντιπρόεδρος Ευρώπης κ. Νεκτάριος Στελλάκης, η Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΟΜΕΡ  κ. Ελένη Διδάχου και από το Παράρτημα Πάτρας της Ο.Μ.Ε.Ρ η Αντιπρόεδρος κ. Βασιλική Μαντζουράτου και η Γραμματέας κ. Γλυκερία Φραγκιαδάκη. Κατά την τελετή υποδοχής σε αίθουσα του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. Πανεπιστημίου Πατρών, μετά το καλωσόρισμα των εκπαιδευτικών ο κ. Στελλάκης σε σύντομη εισήγηση, παρουσίασε στοιχεία που αφορούσαν το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα προσχολικής αγωγής, κάνοντας συγκρίσεις με το αντίστοιχο πολωνικό. Στις 21/04/2015 η αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών από την Πολωνία επισκέφθηκε το Δημοτικό Βρεφοκομείο Πάτρας και περιηγήθηκε στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο παρουσία του Δημάρχου Πατρέων κ. Πελετίδη.  Παρακολούθησε επίσης εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο 1ο Νηπιαγωγείο Βραχναίικων στην Πάτρα, παρουσία του Περιφερειακού Αντιπροέδρου Ευρώπης, κ. Νεκτάριου Στελλάκη και της Αντιπροέδρου της Διοικούσας Επιτροπής της ΟΜΕΡ κ. Ελένης Διδάχου.
Στη συνέχεια, στις 22/04/2015 η ίδια αντιπροσωπεία μετέβη στην Αθήνα και πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο 6ο Νηπιαγωγείο Καλλιθέας. Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Εκ μέρους της ΟΜΕΡ παρέστησαν η Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Ελλάδος κ. Ευφροσύνη Κατσικονούρη, η Γενική Γραμματέας κ. Σοφία Σαΐτη, η Πρόεδρος του παραρτήματος ΟΜΕΡ Αθήνας κ. Ευθυμία Μανίτσα και η Αντιπρόεδρος κ. Αθηνά Αβδελά. Παρέστησαν επίσης η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής 24ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας κ. Ευφροσύνη Βαγή- Σπύρου, η Προϊσταμένη του 6ου Νηπιαγωγείου κ. Δέσποινα Ποιμενίδου, το εκπαιδευτικό προσωπικό, φοιτήτριες του ΤΕΑΠΗ Αθηνών και η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καλλιθέας.  Μετά το πέρας της παρακολούθησης του εκπαιδευτικού προγράμματος, έγινε εκτενής συζήτηση για θέματα σχετικά με τα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για εκπαιδευτικά θέματα και δέσμευση για μελλοντική συνεργασία σε πιο συστηματική βάση. Ιδιαίτερη εντύπωση προξένησαν στους Πολωνούς εκπαιδευτικούς τα τμήματα από τα αρχαία Μακρά Τείχη του Χρυσού Αιώνα της Κλασικής Αρχαιότητας τα οποία βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο του Νηπιαγωγείου. Επισημάνθηκε η σημασία της σύνδεσης του παρελθόντος μέσα από τα αρχαία ευρήματα, με το παρόν και το μέλλον, το οποίο εκπροσωπούν τα παιδιά.Μετά το πέρας των συναντήσεων σε Αθήνα και Πάτρα οι  οποίες κρίθηκαν επιτυχείς από τους συμμετέχοντες, οι εκπαιδευτικοί εκδήλωσαν επιθυμία περαιτέρω συνεργασίας και ανταλλαγής εκπαιδευτικών πρακτικών μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Οι εκπαιδευτικοί από την Πολωνία προσκάλεσαν τους εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα σε αντίστοιχη συνάντηση στη χώρα τους.
Η δημιουργία της OMEP ανάγεται στο 1946,  όταν η Lady Allen της Hurtwood (Ηνωμένο Βασίλειο), και η Alva Myrdal (Σουηδία), με άλλους από τη Γαλλία, τη Δανία και τη Νορβηγία, ανέπτυξαν ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου οργανισμού για την προώθηση της ευημερίας, των δικαιωμάτων και την εκπαίδευση των μικρών παιδιών. Η Γενική Συνέλευση της UNESCO στο Παρίσι χαιρέτησε το σχέδιο με θερμή υποστήριξη, και οι ιδρυτές κάλεσαν τους εκπροσώπους των 19 χωρών από τις 5 ηπείρους σε μια παγκόσμια διάσκεψη για την Προσχολική Εκπαίδευση στην Πράγα το 1948. Σε εκείνη τη διάσκεψη, ιδρύθηκε η OMEP.Σήμερα, η Παγκόσμια Οργάνωση Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης γνωστή ως ΟΜΕΡ - από τα αρχικά της επίσημης ονομασίας της “Organisation Mondiale pour l’Education Préscolaire”- είναι ο  μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας για την Προσχολική και Πρώτη Σχολική Εκπαίδευση στον κόσμο, με επιτροπές σε 72 χώρες, συμβουλευτικό καθεστώς στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών [7 αντιπρόσωποι: 5 στο United Nations Economic and Social Council (ECOSOC) και δύο στο Department of Public Information (DPI)], συμβουλευτικό καθεστώς στην UNESCO και επίσημες σχέσεις με τη UNICEF, τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Παγκόσμια Τράπεζα, μέλος του Δικτύου Eurochild και όλων των διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με τα δικαιώματα και την εκπαίδευση των παιδιών.
Στη χώρα μας η Ελληνική Επιτροπή της OMEP παρουσιάζει ποικίλη δράση από το 1956 και προωθεί τα δικαιώματα του παιδιού με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, το έργο της ΟΜΕΡ Ελλάδoς  περιλαμβάνει εισηγήσεις σε παγκόσμια συνέδρια, οργάνωση πανευρωπαϊκών και πανελλαδικών συνεδρίων, ημερίδες και σεμινάρια, αποστολή γραμμάτων διαμαρτυρίας και παρέμβασης σε θέματα παιδείας- εκπαίδευσης κλπ,  έκδοση του επιστημονικού περιοδικού με τίτλο «Ερευνώντας τον Κόσμο του Παιδιού» κ.ά. Στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των βασικότερων στόχων της, είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, η βελτίωση της εκπαίδευσης και αγωγής τους, η επιμόρφωση των παιδαγωγών- εκπαιδευτικών προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας.
Το 2015 θα πραγματοποιηθεί το 10ο  Πανελλήνιο Συνέδριο της OMEP Ελλάδος (http://omep2015.gr/) από 16 - 18 Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη το οποίο διατελεί υπό την αιγίδα του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.