Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ 2011-2012

Αγαπητά μας μέλη, το Δ.Σ. της Ο.Μ.Ε.Ρ. Αθήνας σας εύχεται καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!

Δύο χρόνια πέρασαν γρήγορα κι έχουμε πάλι εκλογές.

Η Γενική Συνέλευση των μελών του Παραρτήματος της Ο.Μ.Ε.Ρ. Αθήνας, καθώς και οι εκλογές, θα γίνουν στις 3 Δεκεμβρίου 2011, στο 6o Νηπιαγωγείο Καλλιθέας, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄ & Σπετσών 6-8, πλησίον του σταθμού του Ηλεκτρικού (στάση Καλλιθέα) ώρα 9.30 π.μ. – 3 μ.μ.

Η παρουσία σας είναι απαραίτητη για την καλή και αποδοτική λειτουργία της Ο.Μ.Ε.Ρ. Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με το καταστατικό της Ο.Μ.Ε.Ρ. Ελλάδος, μπορούν να ψηφίσουν όλα τα τακτοποιημένα οικονομικώς μέλη για το 2011.

Οι υποψηφιότητες για τη Διοικούσα Επιτροπή κατατίθενται με α) έγγραφη αίτηση υποψηφιότητας και β) σύντομο βιογραφικό σημείωμα (έως 250 λέξεις) προς την ηλεκτρονική διεύθυνση: omepgr@gmail.com. Στο θέμα του e-mail, οι υποψήφιες/οι πρέπει να σημειώσουν «Κατάθεση υποψηφιότητας για Διοικούσα Επιτροπή» και να ζητήσουν ηλεκτρονική απάντηση επιβεβαίωσης της λήψης της επιστολής τους.
Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης υποψηφιότητας ορίστηκε η 19η Νοεμβρίου 2011.

Οι υποψηφιότητες για το Διοικητικό Συμβούλιο του Παραρτήματος της Αθήνας κατατίθενται στη Γενική Γραμματέα του Παραρτήματος κα Έφη Μανίτσα με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση omepathens@gmail.com
Για τη διευκόλυνση της διενέργειας των εκλογών, παρακαλούνται τα μέλη, που ενδιαφέρονται, να στείλουν τις υποψηφιότητες για το παράρτημα μέχρι 30 Νοεμβρίου 2011.

Επίσης, να σας ενημερώσουμε πως υποψήφιος του ενός ψηφοδελτίου δεν αποκλείεται από το άλλο.

Στη συνέχεια, για τους επόμενους μήνες προγραμματίσαμε τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 9.30 π.μ. – 4 μ.μ., ημερίδα με θέμα: «Κοινωνικοσυναισθηματική Μάθηση – Ανάπτυξη Ατομικών και Κοινωνικών Δεξιοτήτων στο Νηπιαγωγείο: Θεωρία και Εφαρμογή», στο Δημοτικό Σχολείο Λεοντείου Λυκείου Πατησίων, (Νεϊγύ 17, Άνω Πατήσια, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ, στάση Άνω Πατήσια, ή Τρόλλεϋ 3 (από Πανεπιστημίου), στάση ΤΙΤΑΝ).

Πρόγραμμα
• Προσέλευση: 9.30 π.μ. – 10.00 π.μ.
• Α΄ Μέρος: 10.00 π.μ. – 11.30 π.μ.
o «Προγράμματα Δεξιοτήτων Ζωής» με εισηγητές τους Κούτρα Βασίλη, Αναπληρωτή Καθηγητή Αγωγής Υγείας και Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και Κουρμούση Νάντια, Νηπιαγωγό, MSc Προαγωγής Υγείας, Υπ. Διδ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
o Παρουσίαση του προγράμματος ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, «Βήματα για τη ζωή» από τους συγγραφείς του, Κουρμούση Νάντια & Κούτρα Βασίλη και από τη Σαλαγιάννη Μαρία, Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής της 29ης Περιφέρειας Ν. Βοιωτίας, όπου το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά.
• Διάλειμμα: 11.30 π.μ. – 12.00 μ.μ.
• Β΄ Μέρος: 12.00 μ.μ. – 4.00 μ.μ. (με ενδιάμεσο διάλειμμα)
o Βιωματικά Σεμινάρια εμπλοκής της Κοινωνικοσυναισθηματικής Μάθησης στη Διδασκαλία με τους Κούτρα Βασίλη, Κουρμούση Νάντια και Σαλαγιάννη Μαρία.

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 9 π.μ. – 3 μ.μ. βιωματικό σεμινάριο με θέμα «Οργάνωση και Διοίκηση στο Νηπιαγωγείο και στον Παιδικό Σταθμό: Από τη Θεωρία στην Πράξη», με εισηγήτρια την κα Κατσικονούρη Έφη, Υπ. Διδ. Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Δικηγόρο Αθηνών, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, Ν. Ιωνία, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ, στάση Ν. Ιωνία).

Στόχοι
• Να έρθουν σε επαφή με θέματα οργάνωσης και διοίκησης του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού.
• Να αποβάλλουν την ανασφάλεια που νοιώθουν κατά την αντιμετώπιση του δύσκολου έργου της διοίκησης.
• Να κατακτήσουν τη δεξιότητα της διαπροσωπικής επικοινωνίας.
• Να αναγνωρίζουν τη διαφορά της ηγεσίας από τη διοίκηση.
• Να αποκτήσουν σαφή εικόνα των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους.

Προσδοκώμενα αποτελέσματα
Με το τέλος του σεμιναρίου οι επιμορφούμενοι/ες θα μπορούν να:
• Σχεδιάζουν και να διοικούν με στόχους.
• Ενισχύουν την αυτοεκτίμηση και τον αυτοέλεγχό τους.
• Διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις.
• Τηρούν στάσεις και συμπεριφορές που προάγουν την επικοινωνία.
• Εφαρμόζουν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Μετά τη λήξη του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση 7 ωρών.


Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 10 π.μ. – 1 μ.μ., βιωματικό σεμινάριο με θέμα «Παιχνίδια, τραγούδια και χοροί... για μια αλλιώτικη χριστουγεννιάτικη γιορτή». Θα περιλαμβάνει μουσικοκινητικές και χοροθεατρικές δραστηριότητες για τη γιορτή των Χριστουγέννων και το καλωσόρισμα του νέου χρόνου στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο, με εμψυχώτρια την κα Καββαδά Μαριλένα, Εκπαιδευτικό - Συγγραφέα, στο 6o Νηπιαγωγείο Καλλιθέας (Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄ & Σπετσών 6-8, Καλλιθέα, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ, στάση Καλλιθέα).

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 10 π.μ. – 2 μ.μ. ημερίδα με θέμα: «Παίζω και μαθαίνω με το διαδραστικό πίνακα: Παιδαγωγική Αξιοποίηση του Διαδραστικού Πίνακα στο Νηπιαγωγείο», με εισηγήτρια την κα Παναγιωτοπούλου Γιώτα, Υπ. Διδ. Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιμορφώτρια στην Αξιοποίηση των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, Ν. Ιωνία, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ, στάση Ν. Ιωνία).

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 10 π.μ. – 2 μ.μ. ημερίδα με τίτλο «Αγωγή ή Εκπαίδευση;», με εισηγήτρια την κα Ζακοπούλου Αγνή, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, Ν. Ιωνία, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ, στάση Ν. Ιωνία).

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012 και ώρα 10 π.μ. – 2 μ.μ. ημερίδα με θέμα: α) «Κριτήρια Επιλογής Βιβλίων για Μικρές Ηλικίες Παιδιών» (10 π.μ. – 11.45 π.μ.) και β)«Κοντορεβιθούλης, Μαφάλντα, Μικρός Νικόλας και... Άλλοι Μικροί Λογοτεχνικοί Ήρωες: Μιλώντας Λογοτεχνικά για Φόβους, Συναισθήματα, Δεξιότητες Μικρών Παιδιών» (12.15 μ.μ. – 2 μ.μ.), με εισηγήτρια την κα Κανατσούλη Μένη, Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΤΕΠΑΕ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Δημαρχείο Ταύρου (Πειραιώς & Επταλόφου, Ταύρος: Από Ομόνοια (Οδό Αθηνάς) Λεωφορείο 049, Στάση Σφαγεία).

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012 και ώρα 10 π.μ. – 2 μ.μ. ημερίδα με θέμα «Η πορεία της Προσχολικής Αγωγής από τη φύλαξη στην επιστημονικά κατοχυρωμένη παρέμβαση», με εισηγητές την κα Κουτσουβάνου Ευγενία, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον κ. Χρυσαφίδη Κώστα, Καθηγητή Παιδαγωγικής του ΤΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, Ν. Ιωνία, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ, στάση Ν. Ιωνία). Στην ημερίδα θα τιμηθούν οι εισηγητές για την προσφορά τους στην προσχολική αγωγή.

• Βιωματικό Σεμινάριο με θέμα «Πρόγραμμα Διαχείρισης Στρες», με εισηγήτρια την κα Κουρμούση Νάντια, Νηπιαγωγό, MSc Προαγωγής Υγείας, Τελειόφοιτη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Έλεγχος του Στρες και Προαγωγή της Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπ. Διδ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διδάσκουσα Αγωγής Υγείας στο Διδασκαλείο Νηπιαγωγών Αθήνας και Διαχείρισης του Στρες στο πλαίσιο του μαθήματος Αγωγής Υγείας στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Αθήνας και Θεσ/νίκης.

Διάρκεια σεμιναρίου: 8 τρίωρες συναντήσεις, Τετάρτες από 5.30 μ.μ. έως 8.30 μ.μ.
Ημερομηνίες: 18 & 25 Ιανουαρίου 2012, 1, 8, 15, 22 & 29 Φεβρουαρίου 2012 και 7 Μαρτίου 2012
Χώρος: Δημαρχείο Ταύρου (Πειραιώς & Επταλόφου, Ταύρος: Από Ομόνοια (Οδό Αθηνάς) Λεωφορείο 049, Στάση Σφαγεία)
Το περιεχόμενο του προγράμματος (όχι ανά συνεδρία) περιλαμβάνει:
- Θεωρητική εισήγηση: Τι είναι στρες, ποιο το βιολογικό υπόβαθρο και ποιες οι επιπτώσεις του στην ψυχική και σωματική υγεία. Πόσο στρεσαρισμένοι είμαστε;
- Ποιες στρατηγικές αντιμετώπισης στρες χρησιμοποιούμε συνήθως; Πρόληψη του στρες και βοηθητικές συμπεριφορές (π.χ. προγραμματισμός, άσκηση κ.ά.).
- Τεχνικές διαχείρισης στρες: Αναφορά στις υπάρχουσες (π.χ. διαχείριση συναισθημάτων, επίλυση προβλημάτων, γνωσιακή αναδόμηση, biofeedback, κ.ά.) περιγραφή του περιεχομένου τους και της αποτελεσματικότητας τους.
- Τεχνικές χαλάρωσης: Διαφραγματική αναπνοή, προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, καθοδηγούμενος οραματισμός, αυτογενής εκπαίδευση, είδη διαλογισμού και relaxation response, κ.ά.
- Σχεδιασμός προσωπικού προγράμματος.
- Έλεγχος σωστής εφαρμογής προγράμματος.

Αριθμός συμμετεχόντων: Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων στην ομάδα είναι 25 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Κλείνοντας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η ταχυδρομική διεύθυνση του παραρτήματος άλλαξε. Στο εξής μπορείτε να επικοινωνείτε ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Λυκούργου 38, 176 76, Καλλιθέα.

Επίσης, μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε συχνά την ιστοσελίδα του παραρτήματος, http://omepathens.blogspot.com, για πιθανές αλλαγές στις εκδηλώσεις μας.