Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Εκδηλώσεις 2008

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2008 και ώρα 11.00 π.μ - 2.00 μ.μ
Εργαστήρι με θέμα: «Μουσείο και παιδιά προσχολικής ηλικίας» με εισηγήτριες την κυρία Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου, υπεύθυνη Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου (ΕΠΜ) και την κυρία Δήμητρα Ντιρογιάννη, υπεύθυνη Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΕΠΜ, στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Υπερείδου 14 Πλάκα.
Αριθμός συμμετεχόντων 25 άτομα, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Κόστος συμμετοχής 8€.
Δηλώσεις συμμετοχής ως 10/1/2008 στην Έφη Μανίτσα στα 210-9586541 και 6979370031, ώρες 5μ.μ - 8μ.μ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.


Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008 και ώρα 10.00 π.μ. - 1.00 μ.μ
Ημερίδα με θέμα: «Σχεδιασμός προγραμμάτων σεξουαλικής αγωγής. Από τη θεωρία στην πράξη» με εισηγήτρια την κυρία Βασιλική Ζόγκζα, Καθηγήτρια Βιολογίας και Διδακτικής της Βιολογίας του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. Παν/μίου Πάτρας, στο Κέντρο Προσχολικής Εκπαίδευσης Λίλιαν Λύκου, Φιλοκτήτου 4 Βύρωνας, τηλ. 210-7622100.
(Λεωφ.227 Άνω Πετράλωνα-Αγ.Αρτέμιος: στάση τέρμα Εμπεδοκλέους, κατηφορίζετε και το 3ο στενό δεξιά είναι η Φιλοκτήτου. Το λεωφορείο περνάει από Σταδίου και από Αθηνάς μεταξύ Λυκούργου και πλ. Ομονοίας, Μετρό Ομόνοια. Λεωφ.209 Μεταμόρφωση-Σύνταγμα: στάση Αρύββου, μετά την εκκλησία Προφ. Ηλίας στο Παγκράτι. Προχωράτε ευθεία πάνω την Αρύββου , στο 4ο στενό στρίβετε δεξιά στην Αγ. Παρασκευής, μετά στον 2ο δρόμο αριστερά Νεοπτολέμου και στο αμέσως επόμενο στενό δεξιά βρίσκετε τη Φιλοκτήτου).
Για να κατεβάσετε τις σημειώσεις από την εισήγηση της κας Ζόγκζα, πατήστε εδώ


Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008
και ώρα 10 π.μ. - 1μ.μ.
Ημερίδα με θέμα: «Από το οργανωμένο παιχνίδι στο γραμματισμό: Στρατηγικές κατανόησης κειμένων για παιδιά προσχολικής ηλικίας» με εισηγήτρια την κα Ρένα Σιβροπούλου, Επίκουρη καθηγήτρια Διδακτικής Μεθοδολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στο Κέντρο Προσχολικής Εκπαίδευσης Λίλιαν Λύκου, Φιλοκτήτου 4 Βύρωνας, τηλ. 210-7622100,
(Λεωφ.227 Άνω Πετράλωνα-Αγ.Αρτέμιος: στάση τέρμα Εμπεδοκλέους, κατηφορίζετε και το 3ο στενό δεξιά είναι η Φιλοκτήτου. Το λεωφορείο περνάει από Σταδίου και από Αθηνάς μεταξύ Λυκούργου και πλ. Ομονοίας, Μετρό Ομόνοια. Λεωφ.209 Μεταμόρφωση-Σύνταγμα: στάση Αρύββου, μετά την εκκλησία Προφ. Ηλίας στο Παγκράτι. Προχωράτε ευθεία πάνω την Αρύββου, στο 4ο στενό στρίβετε δεξιά στην Αγ. Παρασκευής, μετά στον 2ο δρόμο αριστερά Νεοπτολέμου και στο αμέσως επόμενο στενό δεξιά βρίσκετε τη Φιλοκτήτου).

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008 και ώρα 10.30 π.μ. - 1.30 μ.μ.
Βιωματικό εργαστήρι με θέμα: «Πώς ο γενναίος πρίγκιπας έσωσε τη φυλακισμένη πριγκίπισσα χορεύοντας συρτό στα τρία: Η δραματοποίηση μικρών ιστοριών και άλλα... μυστικά για μία ευχάριστη και αποτελεσματική διδασκαλία των ελληνικών χορών», με εμψυχώτρια την κα Φωτεινή Βενετσάνου, Δασκάλα Φυσικής Αγωγής και Ελληνικών Χορών, Διδάκτωρ Κινητικής Ανάπτυξης με ειδίκευση στα παιδιά Προσχολικής Ηλικίας, στην αίθουσα εκδηλώσεων των 76ο και 138ο Δημ. Σχολείων Αθηνών, Κυκλώπων 6 και Θεσσαλονίκης, απέναντι από τον σταθμό του ηλεκτρικού (στάση Πετράλωνα). Αριθμός συμμετεχόντων 40 άτομα, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Κόστος συμμετοχής για τα μέλη 10 €και για τα μη μέλη 20 €.
Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνείτε ως 23/02/2008 με την κα Σοφία Σαΐτη στο 210-7561115, ώρες 6μ.μ.-8μ.μ. Τα έσοδα του εργαστηρίου αυτού θα διατεθούν για την ενίσχυση του «Κέντρου Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας».

Σάββατο 15 Μαρτίου 2008 και ώρα 10 π.μ. - 1μ.μ.
Ημερίδα με θέμα: «Αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών στο Νηπιαγωγείο» με εισηγήτρια την κα Τίνα Δέδε, Νηπιαγωγό, «Οι υπολογιστές με την αδελφοποίηση πάνε νηπιαγωγείο» και εισηγήτρια την κα Άννα Καρύδη - Πυρουνάκη, Νηπιαγωγό, και «Αξιολόγηση εκπαιδευτικού λογισμικού προσχολικής ηλικίας» με εισηγήτρια την κα Κλεοπάτρα Νικολοπούλου, εκπαιδευτικό, στην αίθουσα εκδηλώσεων των 76ο και 138ο Δημ. Σχολείων Αθηνών, Κυκλώπων 6 και Θεσσαλονίκης, απέναντι από τον σταθμό του ηλεκτρικού (στάση Πετράλωνα)



ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008

H ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ Ο.Μ.Ε.P.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΘΗΝΩΝ

συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα:

«Η ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΗΝ Α΄ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ»


Η ημερίδα βασίζεται στη μακρόχρονη ερευνητική και πρακτική εργασία που έχει πραγματοποιήσει ομάδα εκπαιδευτικών (νηπιαγωγών και δασκάλων) και ερευνητών του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και σε συστηματική προσπάθεια αξιοποίησης των καινοτόμων προγραμμάτων Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στην ίδια κατεύθυνση που έγινε στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β' Αθήνας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

9.00-11.30 Το ζήτημα της μετάβασηs των παιδιών από το νηπιαγωγείο στην Α' τάξη του Δημοτικού.
Θεωρητικά ζητήματα, μεθοδολογικό πλαίσιο και εργαλεία.
Συζήτηση.

11.30-12.00 Διάλειμμα-καφέs

12.00-14.00 Πειραματισμοί εκπαιδευτικών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και συναφείς έρευνες.
Πρακτικές εφαρμογές και προτάσεις.
Συζήτηση.


Ομιλητές:
Ελένη Διδάχου, Νηπιαγωγός, ΤΕΑΑΠΗ Πανεπιστήμιο Πατρών
Φάνης Βαλμάς, Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας
Γιώργος Μπαγάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Μονάδα Μεθοδολογίας και Προγραμμάτων Εκπαίδευσης, ΤΕΑΑΠΗ Πανεπιστήμιο Πατρών
Ευαγγελία Σιαφαρίκα, Νηπιαγωγός, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β' Αθήνας

Συντονιστής της ημερίδας: Γιώργος Μπαγάκης


Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας
(Πατριάρχου Ιωακείμ 4 - Νέα Ιωνία, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ)
Πληροφορίες: Τηλ. 210 6005253, κ. Ευαγγελία Σιαφαρίκα
E-mail: siafev@yahoo.gr




Σάββατο 12 Απριλίου 2008 και ώρα 10πμ -1μμ
Ημερίδα με θέμα: «Παιδικό Βιβλίο και Διαθεματικότητα στο Νηπιαγωγείο: α) Λογοτεχνία και Φυσική, μια διαθεματική προσέγγιση στο νηπιαγωγείο, β) Αναγνωστικές δραστηριότητες στη γωνιά της βιβλιοθήκης» με εισηγήτρια την κα Αγγελική Γιαννικοπούλου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια ΤΕΠΑΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Αμφιθέατρο της Σχολής Μωραΐτη (Αγίου Δημητρίου & Παπαναστασίου, Παλαιό Ψυχικό, Λεωφ. 603 από Ακαδημίας, Στάση Μωραΐτη).

Σάββατο 10 Μαΐου 2008
και ώρα 10πμ - 1μμ
Ημερίδα με θέμα: «Ο σύγχρονος συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας παράγοντας καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας» με εισηγητή τον κο Βαγγέλη Ηλιόπουλο, Συγγραφέα Παιδικής Λογοτεχνίας, στο Αμφιθέατρο Ι. ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών), Πανεπιστημίου 30, Μετρό Πανεπιστήμιο. Μετά την εισήγηση θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι με συντονίστρια την κα Βασιλική Νίκα, Εκπαιδευτικό, Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου.

Επίσης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το «Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας», Αρίστωνος 6-8 & Πιερίας 5, Κολωνός, 104 41, ζητά εθελοντές για τις δραστηριότητές του. Όποιο μέλος μας επιθυμεί να βοηθήσει μπορεί να απευθύνεται στην υπεύθυνη του κέντρου κα Μυρτώ Λεμού στο τηλ. 210 5239402. Σας επισημαίνουμε ότι η βοήθειά σας θα είναι πραγματικά πολύτιμη.


Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008 και ώρα 10 π.μ. - 2 μ.μ. ημερίδα με θέμα: «Ψυχοπαιδαγωγικές Προσεγγίσεις και Διδακτικές Πρακτικές με βάση το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών και τον Οδηγό Νηπιαγωγού» με εισηγήτριες την κα Αθηνά Δάντη, υποψήφια Διδάκτορα Ψυχολογίας και Ειδικής Αγωγής και τις κα Κατερίνα Καζέλα και κα Μαρία Μπατσούτα, Σχολικούς Συμβούλους Προσχολικής Εκπαίδευσης, στο Αμφιθέατρο της Σχολής Μωραΐτη (Αγίου Δημητρίου & Παπαναστασίου, Παλαιό Ψυχικό, Λεωφ. 603 από Ακαδημίας, Στάση Μωραΐτη).

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ: Η περίπτωση της διαταρακτικής συμπεριφοράς και της επιθετικότητας
Ένταξη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο νηπιαγωγείο
Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση
Μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό



Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 10π.μ. - 1μ.μ. ημερίδα με θέμα: «Διαθεματική προσέγγιση της μάθησης: Η περίπτωση του Νηπιαγωγείου» με εισηγητή τον κο Κώστα Χρυσαφίδη, καθηγητή του Τ.Ε.Α.Π.Η (Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία) του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν.Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, Ν. Ιωνία, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ, στάση Ν. Ιωνία).

Αντί για την προγραμματισμένη ημερίδα με θέμα «Διαθεματική Προσέγγιση της Μάθησης: Η Περίπτωση του Νηπιαγωγείου» και εισηγητή τον κο Κώστα Χρυσαφίδη, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Ενεργητική ακρόαση και διαθεματικότητα στην προσχολική εκπαίδευση» και εισηγήτρια την κα Νατάσα Παπαπροκοπίου, Δρ. Επιστημών Αγωγής, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΕΙ Αθήνας, Επιστημονική υπεύθυνη της ΕΑΔΑΠ, στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα [Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, Ν. Ιωνία, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ, στάση Ν. Ιωνία) και ώρα 10 π.μ. με 1 μ.μ.].

Ενεργητική ακρόαση και διαθεματικότητα στην προσχολική εκπαίδευση



Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 10π.μ. - 1μ.μ ημερίδα με θέμα: «Γλώσσα και Μαθηματικά στην πρώτη σχολική ηλικία: Αξιοποιώντας τις εμπειρίες των παιδιών» με εισηγητές τους κα Χαρά Δαφέρμου, λέκτορα στην Παιδαγωγική και Διδακτική Μεθοδολογία του Τ.Ε.Α.Π.Η. του Πανεπιστημίου Αθηνών και κο Χαράλαμπο Σακονίδη, αναπληρωτή καθηγητή στη Διδακτική των Μαθηματικών του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν.Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, Ν. Ιωνία, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ, στάση Ν. Ιωνία).

Χαράλαμπος Σακονίδης
Μαθηματικά στην πρώτη σχολική ηλικία: αξιοποιώντας τις εμπειρίες όλων των παιδιών


Χαρά Δαφέρμου
Η προσέγγιση του προφορικού και του γραπτού λόγου στην πρώτη σχολική ηλικία: αξιοποιώντας τις εμπειρίες όλων των παιδιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου