Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ

Έκκληση από το Ετήσιο Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Συνέδριο

ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ

25 Σεπτεμβρίου, 2015, στη Μόσχα

Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια προσφυγική κρίση τέτοιας κλίμακας που δεν είχαμε ξαναδεί από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το ανθρώπινο πρόσωπο αυτής της κρίσης, και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον πόνο τους. 

Σήμερα, οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την υιοθέτηση της αναπτυξιακής ατζέντας μετά το 2015. Αποτελεί αυτή τη στιγμή επιτακτική ανάγκη για τους παγκόσμιους ηγέτες να αναλάβουν άμεσα δράση. Είναι ανθρώπινη ευθύνη να μην αντιμετωπίζουμε με έκπληξη το μεγάλο αριθμό προσφύγων, αλλά αντίθετα να τους προσεγγίσουμε ως άτομα, βλέποντας τα πρόσωπά τους, ακούγοντας τις ιστορίες τους και προσπαθώντας να ανταποκριθούμε όσο καλύτερα γίνεται στην κατάστασή τους.

Η OMEP θα ήθελε να μοιραστεί μερικές φράσεις παιδιών σχετικά με την κρίση:
- Το να αγνοείς δεν είναι ανθρώπινο!
- Γιατί οι ενήλικες κλείνουν τα σύνορα και χτίζουν φράκτες ;
- Δε θέλουμε να φεύγουμε για την Ευρώπη. Το τέλος του πολέμου είναι το μόνο που χρειάζεται να γίνει. Θέλουμε να επιστρέψουμε και να ζήσουμε στη χώρα μας.

Αυτά τα αποσπάσματα δείχνουν την αγωνία και την εμπλοκή των παιδιών που βρίσκονται αντιμέτωπα με την τωρινή κρίση. Όλα τα παιδιά, είτε βρίσκονται σε κίνδυνο είτε ζουν στα σπίτια τους, επηρεάζονται από την κρίση. Ο τρόπος με τον οποίο εμείς οι ενήλικες δρούμε σε αυτήν τη σημαντική στιγμή καταγράφεται από τα παιδιά και λειτουργεί ως παράδειγμα του πώς συνολικά υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το πιο σημαντικό από όλα είναι το να ακούσουμε τα παιδιά και να στηρίξουμε τους πρόσφυγες και κυρίως τα παιδιά τους. Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να τους συμπεριφέρονται με αξιοπρέπεια και συμπόνια.

Καλούμε τα μέλη της OMEP, τους γονείς, τους δασκάλους και άλλους επαγγελματίες να αναλάβουν δράση για τα παιδιά. Είναι πια καιρός να βάλουμε σε πρώτη θέση το συμφέρον και την ευημερία των παιδιών. Μαζί με τα παιδιά, μπορούμε να διασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και ανοιχτής πρόσβασης στο παιχνίδι και στην εκπαίδευση στο νέο τους περιβάλλον. Μπορούμε να ξεκινήσουμε να συλλέγουμε αντικείμενα, αλλά και να προωθήσουμε άλλες δραστηριότητες, βασισμένες στις προτάσεις παιδιών. Ξέρουμε ότι τα παιδιά θέλουν να αναλάβουν άμεσα δράση σε κρίσιμες καταστάσεις και το καθήκον των ενηλίκων είναι να στηρίξουν και να προωθήσουν τις ιδέες τους.

Επίσης, καλούμε τους Ευρωπαίους ηγέτες από όλους τους κοινωνικούς τομείς
- να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στο να σταματήσουν τον πόλεμο, και να το κάνουν αυτό βασική τους προτεραιότητα, και
- να διασφαλίσουν ανθρωπιστικές και δίκαιες λύσεις για τους πρόσφυγες, ειδικά για τα παιδιά.

Με εθνικές επιτροπές και μέλη σε περισσότερες από 70 χώρες, η ΟΜΕΡ είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη παγκόσμια μη-κυβερνητική επιτροπή για την πρώιμη παιδική εκπαίδευση, με ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς στα Ηνωμένα Έθνη, στη UNICEF και στην UNESCO.